Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Imati ciljeve u životu, bitna je stavka za svakog mladog pojedinca. Zna to dobro i dvadesetogodišnji Prijedorčanin Nikola Babić, koji ima samo jedan cilj, a to je usavršavati svoje obrazovanje, kako kroz formalno, tako i kroz vidove neformalnog obrazovanja.

Nikola je kao svršeni srednjoškolac osjetio potrebu za „borbom“ . Već kao sedamnaestogodišnjak je redom posjećivao državne i ostale institucije u potrazi za poslom, ali bezuspješno.

„Srednju školu sam završio sa 17 godina. Već tad sam želio da radim, ali mi godine nisu dozvoljavale. Traženje posla je bilo veoma iscrpno i svi su mi rekli da me samo mogu zaposliti ako imam 18 godina i radnu knjižicu“.

Mladi Prijedorčanin već tada donosi za sebe važne odluke i kroz razne vidove edukacija pronalazi način kako da dođe do zaposlenja.

„U tom momentu, čvrsto sam riješio da se zaposlim! Pročitao sam detaljno mnogo zakona i našao sam način kako maloljetne osobe mogu dobiti radnu knjižicu i zaposliti se. I to sam upravo i uradio. Napravio sam maloljetničku ličnu, dobio saglasnost roditelja, uradio radnu knjizicu i zaposlio se. Sve to sa 17 godina. Nakon toga posjetio sam one ustanove koje su me vraćale sa vrata i govorile da se vratim sa 18 godina. Pokazao sam im radnu knjižicu i uzeo sebi za pravo da ih malo iskritikujem...“

I na tome nije ostalo. Nikola je u prethodne tri godine nadogradio svoje iskustvo u nevladinom sektoru do zavidnog nivoa. Prošao je mnoštvo radionica koje je sprovodila Međunarodna organizacija za migracije - IOM. Uključuje se u Odbor Omladinske banke Prijedor, gdje korak po korak počinje da mentoriše tuđe projekte a i ujedno i da stvara svoje.

 „Uvidio sam koliko se zapravo znanja može steći kroz te edukacije i sve više sam se uključivao. Shvatio da se može i putovati u druge gradove i prolaziti razni seminari na različite teme, i to u većini slučajeva besplatno. Poslije nekog vremena dobio sam priliku da radim na realizaciji radionica i edukacija koje sprovodi IOM, upravo onih kroz koje sam se ja uključio prvi put u NVO. Zahvaljujući svemu tome, tu sam dobio zaposlenje , a uključio sam se upravo kroz nevladin sektor. Radim dodatno još jedan posao kao vozač , ali i još mnogo drugih aktivnosti“.

Nikola pripada onoj grupi omladinaca, koji sve svoje slobodno vrijeme koriste kako bi što više nadogradili svoje znanje. Bogatoj riznici certifikata i diploma,  uskoro će dodati i certifikat ovogodišnje Škole liderstva, koju po deveti put realizuju Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske i prijedorska Fondacija „Zajednički put“.

„Na Devetu generaciju mladih lidera sam se vrlo rado prijavio. Pratio sam  prethodne generacije, sa nekima se i privatno družim, te sam zahvaljujući njihovom iskustvu uvidio da je Škola liderstva program koji godinama našim mladim ljudima nudi mnogo korisnih vještina i znanja. Zaista možemo biti jako ponosni što imamo tako nešto u našem gradu. Radionice su pune zanimljivih i korisnih informacija, koje će nama, mladim ljudima, i te kako biti od koristi“.

Omladina kao najvitalnija snaga čitavog društva treba svakodnevno da radi na postignuću svojih ciljeva, kaže Nikola. I sam želi da bude dio onih koji pokreću svijet, te poručuje da je ovo samo njegov početak!