Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

I ove godine, Treći sajam mladih preduzetnika daje priliku mladim preduzetnicima da predstave svoja preduzetnička dostignuća. Na Sajmu će se pojaviti 12 mladih preduzetnika, kao i šest udruženja. Među učesnicima su:

Nina Banović iz Prijedora. U prethodne četiri godine, Nina je praktičnim usavršavanjem, izradu nakita dovela do savršenstva, te su i njeni ručni proizvodi pronašli mjesto u prodajnim kapacitetima Zaštitne radionice. Nina je takođe korisnik Projekta „Inkluzivno preduzetništvo“ Fondacije „Zajednički put“, u okviru kojeg izrađuje unikatne komade najkvalitetnijeg nakita.

Dinko Ajkić završio je Ugostiteljsko-ekonomsku školu u Prijedoru. Dinko je zaposlen, a hobi mu je izrada betonske galanterije, unikatnih ukrasa za dvorište od betona, izrađuje gipsane magnete raznih motiva, i to najčešće u vidu anđela, što mu je i svojevrsni zaštitni znak. Nesebičnu pomoć Dinko je imao i od Semire Hoffmann, predsjednice i najznačajnijeg donatora Fondacije „Zajednički put“, koja mu je u samim njihovim počecima pomogla i donacijom.

Zdravko Grbić, po struci diplomirani inženjer mašinstva. Već dvadeset godina, Zdravko u slobodno vijeme stvara unikatne ručne radove, tačnije suvenire i ostale ukrasne upotrebne predmete od drveta, sa kojim već godinama učestvuje na razmim gradskim izložbenim i prodajnim sajmovima. Osim rukotvorina od drveta, Zdravko izrađuje i sapune od najkvalitetnijih prirodnih sirovina. Zdravko Grbić je prošao tradicionalnu Školu liderstva Fondacije „Zajednički put“, gdje je dodatno usavršio svoje preduzetničke sposobnosti i vještine.

Igor Kanjski iz Prnjavora, student je trece godine Pravnog fakulteta i predsjednik Udruzenja Poljaka "Boleslaviec" Prnjavor. Proizvodnjom sapuna od kozijeg mlijeka, njegova porodica i on se bave vec preko 5 godina. Recept na osnovu kojeg izrađuju sapune je stari poljski recept Igorove prabake. Svaki sapun je rađen ručno na principu hladnog postupka, te je potrebno preko 15 dana da se u potpunosti napravi.Sapuni su se odlicno pokazali u tretiranju mladalackih akni, crvenila i suhe koze. Igor se na sajmu pojavljuje, upravo sapunima.

Maja Horvat, dvadesettrogodišnja Prijedorčanka, apsolvent je na Građevinskom fakultetu u Subotici. Maja će se u buduće baviti hidrogradnjom. Osim školovanja i honorarnih poslova, zbog velike ljubavi prema nakitu, Maja uspješno pronalazi slobodno vrijeme izrađujući isti. Na III sajmu mladih preduzenika, Maja će se predstaviti unikatnim nakitom.

Dušica Šarac, završila je Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, te master studije Opšteg prava u Novom Sadu. Dušica je zaposlena i veoma je akivna u nevladinom sektoru i omladinskom aktivizmu. Vlasnica je mnogih certifikata, između ostalog i certifikata Pete generacije mladih lidera. U svoje slobodne vrijeme, Dušica se bavi izradom nakita, šivenjem kao i izradom dekupaž tehnikom. Na trećem sajmu mladih preduzetnika, predstaviće se radovima izrađivane kroz radionice IV komponente Škole liderstva 2018. „Samozapošljavanje kroz Zaštitnu radionicu“.

Sandra Bojanić, diplomirani je matematičar primjenjene matematike, zaposlena kao nastavnica matematike u osnovnoj školi. Osim folklora i hora, što su joj i hobiji, Sandra u slobodno vrijeme se bavi izradom unikatnih rukotvorina u dekupaž tehnici. Sandra je pohađala i Petu generaciju Škole liderstva. Na trećem sajmu mladih preduzetnika, predstaviće se radovima izrađenim kroz radionice IV komponente Škole liderstva 2018. „Samozapošljavanje kroz Zaštitnu radionicu“.

Danka Stakić, apsolvent je Agroekonomije u Novom Sadu. Ova dvadesetosmogodišnja Prijedorčanka, dugi niz godina, bavila se aktivno folklorom. Osim folklora, kao hobija, Danka ima smisla u izradi raznih unikatnih rukotvorina. Polaznik je ovogodišnje Škole liderstva. Takođe, volonter je i u prijedorskoj Fondaciji „Zajednički put“. Na Trećem sajmu mladih preduzetnika, predstaviće se radovima izrađivane kroz radionice IV komponente Škole liderstva 2018. „Samozapošljavanje kroz Zaštitnu radionicu“.

Merima Mujkanović iz Kozarca, apsolvent je Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci. Ova dvadesetrogodišnjakinja rođena je u Čikagu. Sa porodicom se vratila u rodni kraj, a od malih nogu voli da bude kreativna izrađujući rukotvorine. Usvajajući vještine dekupaž tehnike, na Trećem sajmu mladih preduzetnika, predstaviće se radovima izrađenim kroz radionice IV komponente Škole liderstva 2018. „Samozapošljavanje kroz Zaštitnu radionicu“. Merima je polaznik Šeste generacije mladih lidera.

Nataša Gnjatović iz Prijedora, licencirani je turistički vodič. Ova dvadesetdevetogodišnja Prijedorčanka, bila je aktivna u raznim radionicama posvećenim mladim ljudima. Korisnica je i prijedorske Zaštitne radionice, gdje izlaže unikatan nakit, izrađen u okviru projekta „Inkluzivno preduzetništvo“. Takođe je korisnik programa ovogodišnje Škole liderstva. Na Trećem sajmu mladih lidera, predstaviće se rukotvorinama koje su u prethodnom periodu izrađivale kroz radionice IV komponente Škole liderstva 2018. „Samozapošljavanje kroz Zaštitnu radionicu“, kao i unikatnim nakitom koji izrađuje.

Sanja Timarac, apsolventkinja je na masteru psihologije u Banjoj Luci. Sanja je trenutno nezaposlena. Tokom studiranja, volontirala je u mnogim nevladinim organizacijama. Ova dvadesetosmogodišnja Prijedorčanka ima mnogo iskustva u radu sa djecom s posebnim potrebama. Po projektima, kao stručni saradnik-psiholog, angažovana je i u prijedorskoj Fondaciji „Zajednički put“. Takođe je korisnik programa Šeste generacije mladih lidera. Na Trećem sajmu mladih lidera, predstaviće se rukotvorinama koje su u prethodnom periodu izrađivale kroz radionice IV komponente Škole liderstva 2018. „Samozapošljavanje kroz Zaštitnu radionicu“.

Pčelinjak Gagić se već dvadeset godina bavi proizvodnjom meda i proizvoda od meda. Pčelinjak je na obroncima Kozare, bogatim bagremom, kestenom i livadskim travama. Poslednjih pet godina, ovi mladi preduzetnici, proizvode i prirodnu kozmetiku na bazi hladno cijedjenih organskih ulja i ljekovitih trava našeg kraja. Njihovii ručno rađeni sapuni su proizvedeni tradicionalnim hladnim postupkom bez ikakvih nepotrebnih hemijskih aditiva.

Javna ustanova „Centar Sunce“. Osnovne djelatnosti Javne ustanove Centar Sunce su vaspitanje, obrazovanje, radno osposobljavanje djece i omladine sa lakom, umjerenom, teškom mentalnom retardacijom na području prijedorske regije. Učenici ove Javne ustanove u sklopu svoje praktične nastave izrađuju bravarske, krojačke proizvode, nakit te proizvode izrađene dekupaž tehnikom. Centar Sunce ima više od 120 učenika.

Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“ iz Prijedora pruža pomoć i podršku djeci i odraslima sa umanjenim intelektualnim sposobnostima i njihovim roditeljima. Misija organizacije je poboljšanje kvaliteta života ove populacije. U okviru Udruženja „Neven“, postoji i Dnevno zbrinjavanje za djecu sa posebnim potrebama koje okuplja djecu i odrasle sa umanjenim intelektualnim sposobnostima. Korisnici Dnevnog zbrinjavanja, tokom radionica kroz projekat „Inkluzivno preduzetništvo“, izradili su unikatne rukotvorine, sa kojima će se predstaviti na ovogodišnjem sajmu. Dnevno zbrinjavanje broji oko 40 korisnika.

UG Zajedno je iz Banja Luke, osnovano je zbog teških i nagomilanih socijalnih problema sve većeg broja duševno bolesnih lica, njihovih porodica, socijalne stigme, kršenja ljudskih prava, izolovanosti i odbačenosti. Članovi Udruženja su psihički oboljele osobe, članovi porodica koji imaju oboljelog člana, profesionalci, volonteri, studenti. Na sajmu će se predstaviti rukotvorinama, koje su korisnici-omladina Dnevnog centra ovog udruženja, izrađivali projektom „Inkluzivno preduzetništvo“, projektom Fondacije „Zajednički put“.

Omladinski centar „ Ljubija“ - OCLJ je udruženje građana utemeljena na dobrovoljnom humanom radu i uvjerenju da svi mladi i djeca bez obzira na njihov socijalni status, nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost imaju pravo na organizovanu, humanu, stručnu i svaku drugu podršku društva. Omladinski centar „Ljubija“ pomaže mladima i djeci, pružajući im prostor za kreativan rad, kroz edukaciju, razvoj volonterizma te međunarodnu razmijenu iskustava. Mladi iz centra, predstaviće se dosadašnjim urađenim rukotvorinama.

Savez distrofičara Republike Srpske humanitarna organizacija koja organizovano radi na pružanju svih vidova pomoći oboljelim od distrofije i srodnih mišićnih i neuro-mišićnih oboljenja, edukaciji članova i njihovih porodica, promociji i zaštiti prava i interesa, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida, pružanje humanitarne pomoći, popularizaciji problematike vezane za ovu populaciju i edukacija šire zajednice o problemima i potrebama svojih članova. Ispred Saveza učestvuju :

        -Dejana Vujnović je diplomirani ekonomista preduzetničke ekonomije. Dejana je nezaposlena. Dejana se u slobodno vrijeme bavi izradom nakita od fimo mase, a svoju kreativnost gaji od malih nogu. 

        -Dragan Radočaj iz mjesta Ljeskare, nadomak Prijedora, boluje od izutetno rijetke bolesti staklenih kostiju. On od papira pravi figure kao što su pingvini, labudovi, gitare. Njegove figure su toliko životopisne i izgledaju kao da su oživjele. Iste te figure, naći će se u ponudi ovogodišnjeg sajma.

Škola stranih jezika Fondacije „Zajednički put“ je pokrenuta 2015. godine s ciljem da mladim sugrađanima iz Prijedora i okoline omogući učenje stranih jezika uz niske troškove obuke. Kroz Školu je do sada u VII realizovanih ciklusa prošlo preko 1000 korisnika na kursevima englskog, italijanskog, njemačkog, ruskog, norveškog i švedskog jezika. Nastava se odvija po originalnim udžbenicima prilagođenim vrsti kursa, po programu prilagođenom pripremi polaganja međunarodno priznatih ispita. Polaznici imaju besplatan pristup elektronskoj biblioteci, besplatno ulazno testiranje, prijatnu radnu atmosferu i aktivno učešće u nastav

KORISNICI ZAŠTITNE RADIONICE KOJI ĆE UČESTVOVATI NA SAJMU

Zaštitna radionica Prijedor je izložbeno-prodajni prostor Fondacije „Zajednički put“ uspostavljen s ciljem samozapošljavanja mladih ljudi, posebno mladih s invaliditetom i drugih nedovoljno afirmisanih kategorija građana prijedorske regije. Jedinstvenost Zaštitne radionice čine njeni korisnici i rezultati njihovog rada i kreativnosti: unikatne rukotvorine kućnih radinosti, unikatni nakit, proizvodi od drveta, dekorativni predmeti, predmeti ukrašeni decoupage tehnikom i mnogi drugi.

Snježana Bursać iz Prijedora, dugi niz godina bavi se izradom dekoracija i suvenira, prvenstveno za uređenje doma. Snježanini radovi, koji su postali prepoznatljivi, većinom su namijenjeni odraslima, izrađuje ih ručno, većinom prirodnim materijalima.

Gordana Ivković se bavi izradom unikatnog nakita. Gordana je nezaposlena majka dvoje djece. Svoje vještine i znanja za izradu nakita, Gordana je usvajala samostalno, savladavajući osnove i napredne tehnike izrade, prateći savremene trendove, uz često osvrtanje i na klasičnu izradu nakita. Nakit izrađuje od prirodnog materijala.

Sajam počinje 10. avgusta, u povodu Međunarodnog dana mladih, gdje će svečano otvaranje biti upriličeno u 10 časova.

Dođite u što većem broju i podržite MLADOST!