Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Volontiranje doprinosi poboljšanju kvaliteta života, podstiče učešće građana u životu zajednice, razvija humanost, solidarnost i toleranciju. Zajedničko svim volonterima jeste da vjeruju u moć i korist onoga što rade. Riječ volonterizam potiče iz latinskog jezika, od riječi voluntas, što u prevodu znači slobodna volja, lični izbor. Lični izbor je imala i Danka Stakić, volonterka Fondacije "Zajednički put", koja nesebično pomaže i volontira godinama. U nastavku donosimo pomalo ličnu priču o Danki, koju je napisala koordinatorka Zaštitne radionice, Dragana Kosanović.

Ispričaću vam jednu volontersku priču, jer mislim da zaslužuje da se ispriča. Glavni akter je naša Danka, naš najvrijedniji volonter. Zaslužila je ona i mnogo više, a ovo je skroman način da joj se odužimo, zahvalimo.

Danka je apsolvent Agroekonomije u Novom Sadu, a u Fondaciji „Zajednički put“ započinje da volontira od 2018. na projektu „Inkluzivno preduzetništvo“. Završetkom ovog projekta Danka nastavlja da volontira, bilo direktnim radom sa korisnicima Zaštitne radionice, bilo administrativnim poslovima, gdje god je trebalo. Ono što nas sve najviše oduševljava kod naše Danke je njena neiscrpna energija, njena pozitivnost i vječiti osmijeh. Nekako smo navikli na nju, kada je nema nedostaje nam.

Dvadeset sedmoga marta u Zaštitnoj radionici krećemo sa šivenjem zaštitnih maski za naše sugrađane. Na vratima se pojavljuje Danka sa mašinom za šivenje. „Snašla sam se za mašinu. Ne, ne znam šiti, naučićeš me.“, kaže Danka i tako je i bilo.  Zbog jake volje ili nadarenosti, već drugi dan šije maske, i tako do dana današnjeg.  I ne odustaje, za sve kojima je potrebno, za naše sugrađane, i šire, volonterski. Svaki dan po pedesetak maski, kada su potrebe veće, i više.  „Ionako sam slobodna, ovo je najbolje što mogu da uradim u ovoj situaciji“, kaše skromno naša Danka. Ovakve situacije nam pokazuju koliko pojedinac može da promijeni stvari na bolje i koliko je pravi volonterizam značajan.

A kada nasašivamo maski da imamo „zalihe“, pa možemo malo da odmorimo, Danka proširuje svoje vještine na šivaćoj mašini. Omiljeni su joj ruksaci. I tu daje maksimum tako da rezultati ne izostaju. Vidjećete na fotografijama  da je postala prava  „majstorica“.  Ponosni smo svi na našeg volontera, prijatelja, saradnika. Za sva druženja, za sve sašivene maske, za svaki osmijeh, za toplu riječ, hvala ti Danka!!! U ime svih nas.