Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Zaštitna radionica predstavlja izložbeni prostor ručnih radova prvenstveno mladih s poteškoćama u razvoju učenika JU Centar „Sunce“ Prijedor (bivša Osnovna i srednja specijalna škola Đorđe Natošević) i UG „Neven“ Prijedor. U našoj radionici mogu se pronaći krojački ručni radovi, unikatni nakit, proizvodi uređeni dekupaž tehnikom, bravarski proizvodi, vez, hekla, umjetnički radovi i mnogi drugi. Zaštitna radionica Prijedor broji trenutno preko 30 izlagača uključujući Javnu ustanovu centar „Sunce“, Udruženje roditelja djece s posebnim potrebama „Neven“  kao i mlade nezaposlene pojedince prijedorske regije, koji su proizveli  i izložili preko 1900 unikatnih proizvoda u prostoru Zaštitne radionice.

Od proizvedenih rukotvorina od 2015. godine  proizvedeno  je 1807  proizvoda čime su mladi ostvarili pravo na naknadu troškova za proizvodnju u vrijednosti od preko 13500  KM. Na stanju Zaštitne radionice trenutno je neprodatih 1.110 artikala širokog asortimana (krojački i bravarski proizvodi, unikatni nakit, proizvodi od drveta, predmeti ukrašeni dekupaž tehnikom, vez, heklani proizvodi, odjevni predmeti za bebe i odrasle, ženske torbe, novčanici, umjetničke  slike, lutke, lampe, futrole za mobilne telefone, privjesci, slavske flaše, ikone...) po vrlo povoljnim cijenama u odnosu na slične proizvode u komercijalnim radnjama.

Prostor Zaštitne radionice nalazi se u samom centru grada, u blizini robne kuće Patrija, pored kopirnice GLS design.

Zaštitna radionica Prijedor je osnovana 23. januara 2015. godine u cilju podizanja ekonomske samostalnosti mladih, mladih sa poteškoćama u razvoju i nezaposlenih mladih na području Prijedora i regije. Učenici sa poteškoćama u razvoju Javne ustanove Centar Sunce (115 učenika), Udruženja Neven (37 štićenika), srednjoškolaca i nezaposlenih mladih pojedinaca iz Prijedora (do sada 30) su u periodu dvije godine od početka realizacije projekta prve omladinske Zaštitne radionice” u RS, BIH i Prijedoru, uz logistiku i prodajnu podršku Fondacije Zajednički put, proizveli preko 2000 različiti proizvoda iz oblasti starih umjetničkih zanata ukupne prodajne vrijednosti 18.250 KM.

Kupovinom proizvoda u Zaštitnoj radionici pomažete ne samo održivost i nastavak projekta Zaštitne radionice već i odvijanje praktične nastave u Javnoj ustanovi Centar Sunce, zatim funkcionisanje Dnevnog centra Udruženja roditelja djece s posebnim potrebama Neven, a podrška ste i nezaposlenim i kreativnim mladim ljudima prijedorske regije kojima je to gotovo jedini način da na slabo otvorenom tržištu rada ostvare prihode, olakšaju sebi život i osjete se korisnim u lokalnoj zajednici.