Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Učenici sa poteškoćama u razvoju Javne ustanove centar “Sunce” (115 učenika), Udruženja “Neven” (37 štićenika), omladinskih organizacija, srednjoškolaca i nezaposlenih mladih pojedinaca iz Prijedora (do sada 23) su tri mjeseca od početka realizacije projekta prve omladinske “Zaštitne radionice” u RS, BIH i Prijedoru, uz logistiku i prodajnu podršku Fondacije "Zajednički put", proizveli 1.467 različita proizvoda iz oblasti starih umjetničkih zanata ukupne prodajne vrijednosti 11.943 KM.

Od proizvedenih rukotvorina u prva tri mjeseca prodato je 148 proizvoda čime su mladi ostvarili pravo na naknadu troškova za proizvodnju u vrijednosti od 1.183 KM. Na stanju Zaštitne radionice trenutno je neprodatih 1.319 artikala širokog asortimana (krojački i bravarski proizvodi, unikatni nakit, proizvodi od drveta, predmeti ukrašeni dekupaž tehnikom, vez, heklani proizvodi, odjevni predmeti za bebe i odrasle, ženske torbe, novčanici, umjetničke  slike, lutke, lampe, futrole za mobilne telefone, privjesci, slavske flaše, ikone...) po vrlo povoljnim cijenama u odnosu na slične proizvode u komercijalnim radnjama.

- Stoga, pozivamo sve potencijalne kupce, građane, institucije, javne ličnosti i privrednike da izdvoje malo vremena i posjete prostorije Zaštitne radionice od devet do 17 časova u ulici Majora Milana Tepića bb u Prijedoru (u blizini gradskog trga Zorana Karlice), ili da naše rukotvorine potraže na sajtu fondacije www.fondacijazajednickiput.org, te putem Fejsbuka, jer mnoge od ovih stvari mogu da budu jako korisne i zaista lijep poklon dragim osobama - ističu neki od 20 učesnika ovog projekta čiji su radovi trenutno izloženi za prodaju u Zaštitnoj radionici.

S tim u vezi, Bojana Bojanić, direktorka Fondacije "Zajednički put" ističe da se kupovinom ovih proizvoda pomaže ne samo održivost i nastavak projekta Zaštitne radionice već i odvijanje praktične nastave u Javnoj ustanovi centar Sunce, zatim funkcionisanje Dnevnog centra Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju "Neven", te daje podrška nezaposlenim i kreativnim mladim ljudima prijedorske regije kojima je to gotovo jedini način da na slabo otvorenom tržištu rada ostvare kakve takve prihode, olakšaju sebi život i osjete se korisnim u zajednici.

- Troškove poslovanja Radionice (prodajnog prostora, režijskih i administrativnih troškova prodaje), uključujući volonterski angažman našeg osoblja, koji mjesečno iznose preko 1.000 KM u cjelini pokriva Fondacija, odnosno njen osnivač i predsjednica Semira Hoffman. Dakle, smatrajući da ovaj projekat može imati izuzetan značaj na sistemsko samozapošljavanje mladih prijedorske regije mi svjesno, možda i na uštrb nekih programskih aktivnosti, pokrivamo negativne rezultate poslovanja Zaštitne radionice vjerujući da u narednom periodu uz humanost građana, institucija i privrednih subjekata – partnera, možemo ovim kategorijama mladih omogućiti da trajno unaprijede svoju ekonomsku samostalnost kroz samozapošljavanje u okviru naše Zaštitne radionice. Takođe, aktivno radimo na proširenju kruga donatora rada Radionice - kaže Bojanićeva i napominje da je u martu, povodom Međunarodnog dana žena, organizovana prodajna izložba u kompaniji "Arccelor Mittal".

-To je konkretan primjer potencijalne saradnje Fondacije i privrednih subjekata koji tako mogu obezbijediti svojim zaposlenima i partnerima korisne unikatne poklone pa, uz nadu da će toga biti više u budućnosti, pozivamo druge potencijalne partnere da na ovaj način podrže dalji rad Radionice –ističe Bojanićeva.

Inače, projekat “Zaštitna radionica” funkcioniše kao posebna organizaciona jedinica Fondacije. Rezultat je projekta "Inkluzivno preduzetništvo" čiji je glavni cilj bio izgradnja sistema za unapređenje i podizanje ekonomske samostalnosti mladih i razvoja njihovih poslovnih ideja što je i ostvareno upravo osnivanjem Zaštitne radionice koju su finansijski podržali Grad Prijedor, Fondacija “Mozaik” Sarajevo, Austrijska razvojna agencija, Light for the World, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i osnivač Fondacije Semira Hoffmann.

Partneri  u realizaciji projektnih aktivnosti Fondacije su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, JU centar „Sunce“ Prijedor, Centar za razvoj preduzetništva „VISION“ Banja Luka, Srednje škole u Prijedoru, Zavod za zapošljavanje Filijala Prijedor, Omladinski savjet Prijedora...

Fondacija “Zajednički put”, između ostalog, promoviše volonterizam i inkluziju radeći na motivisanju i razvoju samosvjesnih mladih ljudi koji kroz svoj angažman unapređuju uslove života u lokalnoj zajednici. Do sada je realizovala još nekoliko važnih i korisnih projekata poput dvije “Škole liderstva", “Info Inclusive”,  “Omladinski projekti - raspoloživi ino-fondovi”,  “Učim. Pomažem. Volontiram”,  “Partnerstvo za budućnost”...