U Prijedoru je od 10. do 14. avgusta održan Treći sajam mladih preduzetnika.  Sajam je okupio izlagače sa područja Prijedora, Banjaluke, Prnjavora i Gradiške. Sajam koji je održan u povodu 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, svečano je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš.

Na Trgu majora Zorana Karlice, na ovogodišnjoj petodnevnoj manifestaciji učešće je uzelo  16 pojedinaca,  kao i Javna ustanova „Centar Sunce“ Prijedor, Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“ iz Prijedora, Udruženje građana „Zajedno“ Banjaluka, Omladinski centar „ Ljubija“, Savez distrofičara Republike Srpske, kao i prijedorska Fondacija „Zajednički put“, sa Zaštitnom radionicom i  Školom stranih jezika.

Među izlagačima su bili zaposleni i nezaposleni, studenati, apsolvenati, pravnici, inženjeri, kao i lica s invaliditetom. Zahvaljujući ovom sajmu, učesnici su imali priliku predstaviti svoje proizvode javnosti, kako bi od njihove prodaje mogli da ostvare zaradu, razviju svoj hobi, unaprijede postojeći posao ili da promovišu neki novi brend.

Čast da otvori sajam, imao je zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je pozdravio i ovaj način promovisanja aktivnosti mladih ljudi. Drugog dana sajma, sajam su posjetili i iz Saveza distrofičara Republike Srpske, koji nisu krili zadovoljstvo, što su i njihovi predstavnici uzeli učešće, kako bi promovisali svoje preduzetničke sposobnosti.

Na Trećem sajmu mladih preduzetnika, posjetiocima je bio ponuđen bogat program. Mladi DJ-evi, kao i učenici prijedorske Muzičke škole „Savo Balaban“, svojim predstavljanjem, dodatno su zaokupirali pažnju učesnika i posjetilaca sajma. Trećeg dana sajma, organizovana je i radionica dekupaž za početnike, izrade nakita za najmlađe, a mališanima su na raspolaganju bili i dječiji animatori.

Dvanaestog avgusta, na Međunarodni dan mladih, sajam je posjetila i pomoćnik ministra za omladinu u Vladi Republike Srpske, Branka Malešević, koja nije krila zadovoljstvo samom organizacijom sajma, i ponudom mladih preduzetnika-učesnika.

"Ovo je bila prilika da posjetim ove mlade ljude i da svim mladim ljudima u Republici Srpskoj čestitam Dan mladih, poželim im svaki uspjeh i sreću u onome što žele da rade, da budu uporni i istrajni u ostvarivanju svojih snova, a mi smo tu da im pomognemo", istakla je Maleševićeva.

Na Trećem sajmu mladih preduzetnika, Branka je u povodu Dana mladih, podijelila i certifikate Šestoj generaciji mladih lidera, tradicionalnom programu prijedorske Fondacije „Zajednički put“, kojeg je i ove godine finansiralo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

U samoj završnici sajma, podijeljene su i nagrade najuspješnijim preduzetnicima i to u tri kategorije. U kategoriji „Najbolji mladi preduzetnik“, nagradu su podijelili mlada preduzetnica Maja Horvat i Dinko Ajkić. Za najbolje preduzetničko udruženje, proglašen je Savez distrofičara RS- regija Banja Luka, kojeg su predstavljali Dejana Vujnović i Dragan Radočaj, dok je u kategoriji „Najbolji mladi preduzetnik s invaliditetom“ proglašena Prijedorčanka Nataša Gnjatović. Nagrade u vrijednosti od 150 KM, najboljima je uručio, prošlogodišnji pobjednik- II sajma mladih preduzetnika, Zdravko Grbić.

Sa ovogodišnjeg sajma mladih preduzetnika, mladima je poslata jasna poruka, a to je da budu uporni i istrajni u realizaciji svojih ideja i ostvarivanju svojih snova. 

I ove godine, Sajam mladih preduzetnika, organizovala je, sada već tradicionalno, prijedorska Fondacija „Zajednički put“, uz podršku predsjednice Fondacije Semire Hoffmann i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.