Drage naše volonterke i volonteri, želimo vam sretan Međunarodni dan volontera/ki i zahvaljujemo što poklanjajući svoje vrijeme, vještine i entuzijazam zajednici svakodnevno gradite zdraviji, humaniji i sretniji svijet!

Volontiranje je univerzalno, javlja se u svim kulturama i zemljama i ne zavisi od ekonomskog statusa. Volonterizam i volonterski rad predstavljaju jedan od najefikasnijih oblika učestvovanja građana u procesima razvoja zajednice, afirmišući ono najplemenitije u ljudima – slobodu, jednake mogućnosti, bezbjednost i pravdu za sve ljude. Volontiranje u praksi razvija međusobnu solidarnost i toleranciju, menja svest i stavove građana i doprinosi poboljšavanju kvaliteta života u zajednici. 

U sklopu projekta „Volonter, za inkluzivnu i pristupačnu budućnost“  UG  „Zajednički put mladih“ provodi online anketno istraživanje. Rezultati će se koristiti za potrebe projekta, a anketa je anonimna. Cilj ankete je dobiti povratnu informaciju od građana sa područja prijedorske regije vezano za  pitanje volonterstva. Anketa  nam je od značaja, jer bi time dobili sliku o stavovima građana po pitanju volontiranja. To ujedno doprinosi i jačanju projektnog cilja, a to je promovisanje i razvoj volontiranja. Anketu možete popuniti ovdje.

Kroz ovaj projekat  UG „Zajednički put mladih“ dodjeljuje i novčanu nagradu u iznosu od 200KM  za najboljeg volontera/volonterku, a sa ciljem da se oda priznanje pojedincima koji su posvetili svoje vrijeme i vještine unaprijeđenju života drugih ljudi. Ovom prilikom pozivamo naše sugrađane da nominuju volontera koji zaslužuje biti nagrađen. Obrazac za nominaciju možete popuniti ovdje. Nominacije su otvorene do 27.decembra.

Osoblje Fondacije “Zajednički put mladih“ će u znak podrške volonterima i volonterizmu volontirati u Udruženju roditelja djece s posebnim potrebama „Neven“ na izradi novogodišnjih čestitki i dekoracija u petak  6.12., pozivamo mlade volontere da nam se pridruže.