Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

U prostorijama EU info centra u Sarajevu, 2. avgusta 2017. godine, u okviru projekta SOCIETIES, kojeg finansira Evropska unija, predstavnici Caritas-a BiH i prijedorske Fondacije „Zajednički put“, potpisali su ugovor o projektu Inkluzivno preduzetništvo, vrijednog 17.000 evra. Ovaj projekat, jedan je od šest projekata za razvoj socijalnog preduzetništva i usluga u lokalnim zajednicama , namijenjenih za osobe sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama.

Zaštitna radionica Fondacije „Zajednički put“, već tri godine uspješno, kao najbolji model prakse za postizanje samoodrživog zapošljavanja osoba sa invaliditetom, djeluje kao poseban program same Fondacije. Zahvaljujući ovim projektom, plan je da Zaštitna radionica bude samoodrživa u ekonomskom smislu, kako bi osobe sa invaliditetom, na području prijedorske regije, dobile mogućnost najkvalitetnijeg samozapošljavanja.

Cilj projekta je da omogući inkluziju mladih s invaliditetom iz prijedorske regije u privredne aktivnosti i na taj način da doprinese dostizanju njihove nezavisnosti i jednakosti u društvu.

Projekat će značajno unaprijediti ekonomski i društveni položaj osoba sa invaliditetom, omogućavajući im da ostvare prihode od svog rada, kako bi postali ekonomski samostalni.

Zahvaljujući Inkluzivnom preduzetništvu poboljšaće se saradnja i sa predstavnicima različitih nivoa vlasti, posebno sa lokalnim vlastima grada Prijedora i opština Novi Grad, Kozarska Dubica i Kostajnica , što će rezultirati i uvećanjem njihove svijesti o potrebama osoba s invaliditetom i dobrim praksama u pružanju podrške ovoj populaciji da postanu ekonomski nezavisni.

Takođe, planirano je da kroz godinu dana, koliko će i trajati ovaj projekat, oko šezdeset ljudi sa mentalnim i fizičkim poteškoćama unaprijede svoje vještine za izradu raznoraznih rukotvorina, kako bi lakše ostvarili redovne prihode.

Projekat Inkluzivno preduzetništvo, biće realizovan u saradnji sa tradicionalnim saradnicima Fondacije, prijedorskim Udruženjem roditelja djece s posebninm potrebama „Neven“, kao i sa Javnom ustanovom „Centar Sunce“, te i sa Udruženjem djece i omladine sa posebnim potrebama „Iskra“ iz Novog Grada, sa kojom Fondacija „Zajednički put“, po prvi put ostvaruje ovakav vid saradnje.

Iz Caritas-a BiH navode, da je pristiglo osamdeset kvalitetnih projektnih prijedloga, gdje je preko 50% prijedloga bilo zavidnog kvaliteta. O dodatnoj težini kvaliteta projekta Inkluzivno preduzetništvo,  govori i činjenica da je ovaj projekat  među šest odabranih, kojeg će, u okviru projekta SOCIETIES finansirati Evropska unija.

Projekat SOCIETIES se provodi u pet zemalja zapadnog Balkana, koji su u pretpristupnom postupku prema Evropskoj uniji.

Od njenog osnivanja 2012. godine, Fondacija „Zajednički put“ realizovala je 15 projekata i više desetina različitih volonterskih i humanitarnih aktivnosti, u ukupnoj vrijednosti većoj od 80.000 evra, s osnovnim ciljem unaprijeđenja društvenog i ekonomskog položaja mladih, posebno mladih sa invaliditetom. Da se misija Fondacije „Zajednički put“ uspješno nastavlja, potvrđuju i novi koraci i projekti, koji imaju za cilj što kvalitetniju inkluziju mladih s invaliditetom iz prijedorske regije.