Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Festivalom “Grad Prijedor– grad mladih” u Prijedoru je večeras počelo obilježavanje Međunarodnog dana mladih u organizaciji Fondacije “Zajednički put” i pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Suorganizatori ove manifestacije bili su mladi Prijedorčani okupljeni oko grupe “Mladi za pomirenje” koju čine organizacije Čisto Srce i Centar za mlade Kvart iz Prijedora te Optimisti 2004 iz Kozarca.

Pomoćnik ministra za omladinu Branka Malešević rekla je da je mladima potrebno mjesto gdje mogu pokazati svoj rad, znanje, vještina i umijeća i da im je večerašnjim festivalom u gradskoj šetališnoj zoni to i obezbijeđeno.

“Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih po odluci UN je ‘Mladi i mentalno zdravlje’ s ciljem da se ukaže na probleme koje mladi imaju jer se često osjećaju isključenima i ne traže pomoć od drugih”, rekla je Maleševićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je pozvala medije da ne shvataju previše ozbiljno ankete nekih nevladinih organizacija, jer nisu sve rađene na dovoljno velikom uzorku niti na cijeloj teritoriji Republike Srpske i BiH.

 “Činjenica je da neki mladi žele da napuste zemlju, ali ne znači da svi to žele. Ako neko želi da ide u inostranstvo radi usavršavanja, to nije negativno već, naprotiv, pozitivno i mnogi koji žele da se školuju u inostranstvu ne znači da žele tamo i da ostanu”, dodala je Maleševićeva.
Ona je najavila da će Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske ove godine raditi anketu o potrebama i položaju mladih i njihovim željama za budućnost.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić rekla je da ova lokalna zajednica mlade ne podržava samo na ovaj dan ili samo na bilo koje druge određene dane nego da budžetske stavke govore same po sebi da su ovdje mladi davno shvaćeni kao budućnost.

“Izdvojene su posebne budžetske stavke za mlade inovatore, za mlade umjetnike, za omladinske organizacije i u okviru budžetskih mogućnosti mladi su zaista podržani”, navela je Babićeva.

Ona je dodala da grad Prijedor čini mnogo za mladu populaciju, ali da bi uz podršku Republike Srpske i BiH mogao puno više budući da lokalna zajednica ne može sama riješiti posao i egzistenciju za mlade kako bi se zadržali na ovim prostorima.

Koordinator Fondacije “Zajednički put” Bojana Bojanić rekla je da cilj večerašnje manifestacije da se mladima pruži prilika da pokažu svoje talente u likovnoj umjetnosti, fotografiji, poeziji i muzici.

Obilježavanje Međunarodnog dana mladih nastavlja se sutra u Prijedoru info-danom “Omladinski projekti – raspoloživi ino-fondovi” za predstavnike omladinskih organizacija iz Republike Srpske u organizaciji Fondacije “Zajednički put” u saradnji sa partnerskim omladinskim organizacijama, a pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

SRNA