Fondacija “Zajednički put” učestvovala je u radu III Foruma o zapošljavanju mladih u BiH, koji je organizovan 12. juna 2013. godine u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, u Banjoj Luci. Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji finansira Švajcarska agencije za razvoj i saradnju (SDC), u partnerstvu sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske i Republičkom agencijom za mala i srednja preduzeća RS-a, uz logističku podršku Centra za razvoj karijere (CERK), organizovao je Treći Forum o zapošljavanju mladih, na temu: ¨Poslodavci + zavodi za zapošljavanje = veće zapošljavanje mladih".

 

Cilj Foruma je bio podstaći diskusiju između poslodavaca, zavoda za zapošljavanje i predstavnika mladih sa ciljem uspostavljanja bolje saradnje koja će uticati na smanjenje nezaposlenosti mladih

Za organizaciju Foruma je zadužen Organizacioni odbor u čije su članstvo pozvani predstavnici Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a i Ministarstva rada i socijalne politike FBIH, predstavnici Privredne komore RS i Privredne komore FBiH, predstavnici entitetskih zavoda za zapošljavanje, GOPA-e mbH predstavništva u BiH (Projekat zapošljavanja mladih (YEP), Asocijacije poslodavaca BiH, te Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a kao i Omladinske informativne agencije (OIA) i Centra za razvoj karijere (CERK).

Detaljnije na: http://www.yep.ba/

Zaključci radnih grupa Foruma o zapošljavanju mladih

U plenarnom dijelu, uz prisustvo preko 100 gostiju, nj.e. аmbаsаdorа Švаjcаrske, ministrice Tešаnović, ministrа Mutаbdžije, direktorа jаvnih službi zа zаpošljаvаnje sа svih nivoа u BiH - Čolаkovićа, Delićа, Reše, Nenаdićа, predstаvnikа Vlаde Srbije, predstаvnikа mlаdih i studenаtа te preko 20 poslodаvаcа definisan je problem i pogledi na njega iz ugla raličitih aktera. Nakon toga su učesnici Foruma podijeljeni u tri radne grupe (zavodi, mladi, poslodavci), koje su donijele set preporuka na čijoj se implementaciji treba raditi u narednom periodu.

Preporuke mladih za poslodavce:

  • Veća promocija rada i potreba poslodavaca: pružanje jasnije slike o tome čime se bave kako bi mladi imali jasnu sliku šta poslodavac traži od njega kao potencijalnog uposlenika,
  • Veća transparentnost u radu: pružanje jasnih i konkretnih informacija mladima o rezultatima konkursa za zaposlenje kako bi mladima bilo jasno u kom pravcu treba dalje da se unapređuju i samim tim budu konkurentniji.
  • Poslodavci bi trebali mladima da obezbjede kvalitetniju, s ciljem podizanja kompetentnosti i konkurentnosti mladih.

Preporuke mladih za Zavode za zapošljavanje:

  • U okviru svojih aktivnosti upoznavanja mladih sa stanjem na tržištu rada, prezentacije učiniti jasnijim i približiti ga mladom čovjeku na njemu razumljiv način.
  • Pojačiti komunikaciju sa poslodavcima u svrhu bolje razmjene informacija o postojećim potrebama za radnicima i deficitarnom kadru.
  • Jačati funkciju posredovanja Zavoda za zapošljavanje.

Preporuke poslodavaca mladima:

  • Mladi bi trebali da budu autentičniji pri intervjuima za posao kako bi poslodavac mogao realno da procjeni njihove sposobnosti, te neophodna ulaganja u dodatnu obuku u slučaju zapošljavanja
  • Mladi treba da konstantno unapređuju svoje kompetencije i imaju aktivan stav u odnosu na profesionalni razvoj.

Preporuke poslodavaca predstavnicima relevantnih institucija za zapošlajavnje i obrazovanje:

  • Funkcionalnija komunikacija svih nivoa obrazovanja sa poslodavcima kako bi mladi po završetku školovanja bili što spremniji za konkretan rad za koji su se školovali.
  • Identifikovati sve organizacije i aktere u posredovanju pri zapošljavanju kako bi se obezbjedila usaglašenost i sveobuhvatnija priprema mladog čovjeka za tržište rada.

Preporuke Zavoda za zapošljavanje:

  • Inicirati kod Ministarstva prosvjete rješenje problema sticanja prakse srednjoškolaca i studenata u smjeru jačeg povezivanja obrazovnog sistema i privrednog sektora.
  • Zavod za zapošljavanje će maksimizirati aktivnosti u smislu karijernog savjetovanja prema mladima sa akcentom na završne razrede osnovnih i srednjih škola.
  • Kroz Klubove za traženje posla promovisati tražena zanimanja – zanimanja koja trebaju poslodavcima.
  • Kroz Klubove za traženje posla i savjetodavni rad će se organizovati radionice na temu podsticanja preduzetničkog duha kod mladih.
  • Potrebno je pojednostaviti procedure u okviru sistema obrazovanja odraslih – njihove prekvalifikacije, dokvalifikacije i stručnog osposobljavanja.
  • Medijski promovisati pozitivna iskustva posredovanja pri zapošljavanju mladih ljudi.

Na osnovu vođene diskusije i ovih zaključaka će se napraviti bilten Foruma o zapošljavanju mladih, te će se uputiti svim nadležnim institucijama za informaciju, a u isto vrijeme će se pregovarati sa nadležnim institucijama, poslodavcima, organizacijama mladih koje se preporuke mogu implamantirati i na koji način. Informacija o implementaciji preporuka će biti data na narednom Forumu o zapošljavanju mladih, koji je planiran za oktobar 2013.godine.