Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Fondacija “Zajednički put” učestvovala je 19. aprila 2013. godine u Banjoj Luci na info danu “Prezentacija programa za mlade na evropskom nivou” koji su organizovali Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i NVO „Perpetuum mobile - Centar za razvoj mladih i zajednice“.

„Info dan je aktivnost u koju smo uključili omladinske organizacije iz Republike Srposke i Srbije, kako bi mogli da se povežu, ali i dođu do značajnih informacija kada je riječ o fondovima EU“ – istakla je ministrica Tešanović i dodala da je riječ o projektu koji je dogovoren Akcionim planom dva ministarstva za 2013. godinu.

Ona je naglasila da će se i ulaskom Hrvatske u EU raditi projekti prekogranične saradnje, čime će se otvoriti mogućnosti dolaska do sredstava iz EU, dok će putem saradnje organizacije iz Srpske i Srbije jedne od drugih učiti kako da za ta sredstva što uspješnije apliciraju.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Nenad Borovčanin, rekao je da Vlada Srbije kroz nekoliko konkursa godišnje podržava projekte omladinskih udruženja, kojih u Srbiji ima oko 400. On je dodao da se neka od tih udruženja bave evropskim programima, za koje se organizuju posebne obuke kako bi im pomogli da dođu do evropskih sredstava za svoje projekte.

"Pomažemo im da apliciraju, popune formulare, a sa druge strane obezbjeđujemo učešće države kako bismo zajedno realizovali projekte za opšte dobro", rekao je Borovčanin.

On je naveo da je u okviru saradnje dva ministarstva već realizovana konferencija o mobilnosti mladih na Jahorini, dok će se u ponedjeljak, 22. aprila, zajednički obilježiti Dan planete Zemlje otvaranjem novog parka u Ljuboviji simboličnog naziva "Bratoljub".

Projekt menadžer nevladine organizacije „Perpetuum mobile - Centar za razvoj mladih i zajednice“, Bojana Trninić, rekla je da omladinske organizacije u Republici Srpskoj nisu dovoljno informisane o mogućnostima pristupa evropskim sredstvima za njihove projekte.

"Danas bi trebali predstaviti modele korištenja tih sredstava koji stoje na raspolaganju mladima u Srpskoj i regionu, ali i da ih pokušamo umrežiti kako bi lakše došli do tih sredstava", rekla je Trninićeva. Prema njenim riječima, parametri za aplikaciju za sredstva iz fondova EU su kredibilitet organizacije, dobar istorijat rada i ozbiljnost projekta, zbog čega je za njih dosta teže aplicirati. Pogledajte fotogaleriju: