U Prijedoru je od 12. marta do 28. aprila 2016.  organizovana "Obuka za mlade sa invaliditetom za izradu web stranica" u cilju osposobljavanja za samostalnu izradu internet sajtova. Obuku je organizovala Fondacija „Zajednički put“ iz Prijedora, sufinansirala osnivač i glavni donator Fondacije, gospođa Semira Hoffmann, a finansirala USAID “Partnership for innovation”.

Polaznici obuke su: Predrag Crnobrnja, Nemanja Gruban, Mladen Pauković, Dejan Kočić, Jadranka Ružičić, Nataša Kuseta, Biljana Džepina, Denis Panić, Dejana Vujinović, Sabrina Pilipović i Slobodanka Šodić.

Zahvljaujući uspješno završenom projektu „Obuka mladih sa invaliditetom za izradu web stranica“, u četvrtak 19.05.2016. godine u Agenciji PREDA-PD, direktor misije USAID u Bosni i Hercegovini gospodin Peter Duffy i svršenim polaznicima Obuke uručio certifikate o uspješno završenoj obuci.

“Oni su odabrani posredstvom Javnog poziva ispred Fondacije “Zajednički put” koji su u protekla dva mjeseca prošli 20 radionica na kojima su osposobljeni da samostalno izrade veb-stranice u programu `Joomla`. Naša organizacija će zajedno sa njima raditi na tome da im nađemo posao u Prijedoru i u regiji”, rekla je Bojana Bojanić, koordinator Fondacije.

Kroz 20 radionica, polaznike je vodio predavač Nemanja Šipka, web dizajner iz Banjaluke:

“Ponosan sam na moje polaznike. Ovo je bila intenzivna obuka i mnogo gradiva su prešli. Njihov elan i predanost su zaslužni za njihovo ovako dobro savladavanje svih zadataka. Završni test koji su svi položili je pokazao ovo što ja govorim. Moram posebno da pohvalim troje najboljih: Mladena Paukovića, Nemanju Grubana I Dejanu Vujnović, koji su nadmašili sva moja očekivanja.”, rekao je Šipka.

Najbolji polaznici obuke, Mladen Pauković, Nemanja Gruban i Dejana Vujnović, su se našli na brošuri, koja je odštampana u hiljadu primjeraka i služiće kao njihov represent pri budućem angažmanu kao web dizajnera.

“Prezadovoljan sam obukom i kompletnom idejom. Jedva čekam da stečena znanja primjenim praktično.”, rekao je Mladen Pauković.

Nemanja Gruban se bavi grfičkim dizajnom, pa mu je ova obuka dopuna ponude:

“Već dugo se bavim grafičkim dizajnom, pa sam ovu obuku shvatio kao dopunu I nadogradnju svojih znanja iz te oblasti. Zadovoljan sam obukom i rezultatom koji sam pokazao na završnom testu. Nadam se prvoj narudžbi sajta i logotipa u kompletu.”, rekao je Gruban.

“Bavim se izradom nakita od fimo mase i već sam sama sebi poručila prvi sajt. Napraviću sajt koji će mi služiti za prezentaciju mog kreativnog rada. On će mi biti start, a i ogledni primjer koji ću moći da pokazujem budućim interesantima i klijentima kojima ću izrađivati sajtove.”, rekla je Dejana Vujnović.

Fondacija “Zajednički put” je nastala prije četiri godine u Prijedoru. Obuka za izradu web stranica je četrnaesti uspješno realizovan projekat Fondacije, a taj broj će u budućnosti svakako da poraste.

Foto: Aleksandar Drakulić