Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Za vas smo odabrali šest fakulteta koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru.

Università La Sapienza di Roma (www.uniroma1.it) – Sa 145 000 studenata, “La Sapienza”  je najveće Sveučilište u Europi, a drugi u svijetu, nakon Sveučilišta u Kairu. Nalazi se gotovo u samom centru Rima.

Dobar razlog zašto sve više studenata odlazi studirati u tamo je činjenica da se sveučilište nalazi u jednom od najljepših gradova na svijetu iako je najskuplji za život.

Università di Bologna (www.unibo.it) – Sveučilište u Bolonji mnogi smatraju prvim Sveučilištem u Europi, a osnovan je 1088. godine. Prema New York Timesu, nalazi se na prvoj poziciji i odličan je u određenim područjima, kao što su društvene znanosti i umjetnost (40. na svijetu), društvene znanosti (94.), medicina i biologija (113.), prirodne znanosti (134.).

Università di Firenze (www.unifi.it) – Ovo sveučilište je umjetničko i kulturno nasljeđe Firence i to ga čini jedinstvenim u svijetu. Università di Firenze, sa svojim slavnim porijeklom i povijesti, čuva tradiciju i danas živom. Dvanaest fakulteta i 60 000 studenata, vrlo široka ponuda  studijskih programa, čine ga veoma poznatim. Sveučilište je poznato po istraživanjima u farmaceutskoj industriji i kemiji.

Università Statale di Milano (www.unimi.it) – Po rangiranju Sveučilišta u Šangaju, Università Statale di Milano ocijenjen je kao najbolje talijansko sveučilište, ali ga ne spominje Ne. Osnovan je 1924. godine na temelju postojećih institucija i nema sumnje da nosi veliku tradiciju i ugled. Ako vas zanimaju tehničke znanosti, možda je Politecnico di Milano pravi izbor za vas, ili Accademia di belle arti BRERA, ako ste zainteresirani za umjetnost.

Università di Padova (www.unipd.it) – Četvrto talijansko sveučilište na rang listi u Šangaju. Odlikuju fa dobre reference u društvenim znanostima i stavlja ga na 169. poziciju na svijetu, u znanosti i medicini (190.),  prirodnim znanostima (194). Dobro je ocijenjen i u fizičkim zanostima, veterini i rudarsko-geološkim istraživanjima.

Università di Torino (www.unito.it) – Univerzitet u Šangaju rangira ga na peto mjesto među talijanskim sveučilištima.

Kako se upisati na fakultet u Italiji?
Upis na neki od fakulteta u Italiji sastoji se od nekoliko faza.

Pripremite prijevod maturalne svjedodžbe ili potvrde o pohađanju završnog razreda srednje škole.  Naravno, dokumenti moraju biti prevedeni na talijanski jezik od strane sudskog tumača.

Ukoliko nastavljate započeti fakultet kod nas, neophodno je da, kao i za diplomu, prevedete i ovjerite potvrde o položenim ispitima, nastavni plan i program za svaki ispit koji želite da vam priznaju na fakultetu u Italiji.

Treba odmah napomenuti da priznavanje ispita nije automatsko, već će se, ukoliko budete primljeni na fakultet, sastati posebna komisija koja će razmatrati svaki ispit posebno. Imajte ovo u vidu kada tražite plan i program vaših položenih ispita.

U talijanskom kulturnom centru, ili na njihovoj web stranici www.iicbelgrado.esteri.it/IIC_Belgrado možete preuzeti formulare za upis, koje zajedno sa dvije fotografije, trebate ovjeriti u talijanskoj ambasadi.

Potrebne formulare možete preuzeti i na stranici ambasade Italije:  www.ambbelgrado.esteri.it

Kada ste prikupili, preveli i ovjerili svu potrebnu dokumentaciju vraćate se u talijanski kulturni centar i osobno  podnosite zahtjev za upis na odabrani fakultet. Neophodno je da ovom prilikom imate i fotokopije ovih dokumenata barem u dva primjerka. Ne ostaje vam ništa drugo nego pričekati pismo s vašeg fakulteta.

Odgovor s fakulteta biste trebali dobiti nakon talijanskog praznika „ferragosto“. U svakom slučaju, predlažemo vam da kontaktirate kulturni centar u Italiji već početkom Kolovoza. Kada vam u kulturnom centru daju pozivno pismo, obavijestit će vas i o datumu polaganja ispita poznavanja talijanskog jezika.

Koliko košta studiranje u Italiji?
Cijene fakulteta zavisi od vaše imovinske situacije, odnosno primanja vaših roditelja i određuje se na osnovu modela ISEE. Ovaj model se spominje u dijelu za stipendije i na osnovu njega možete platiti fakultet od 1000 do 3000 eura. Ako ispunjavate uvjete za stipendiju (bez obzira da li ste je dobili) uglavnom ste oslobođeni prve rate i platit ćete samo pristojbu (oko 130 eura). Druga rata bi vam u tom slučaju bila oko 400 – 500 eura.

Vize za studiranje u Italiji    
Pozivno pismo sa fakulteta vam ujedno daje pravo da tražite talijansku vizu koja je obavezna za studiranje u Italiji.

Za vizu će vam biti potrebni:
– formular www.esteri.it/visti/pdf/Formulario_Visto_Nazionale.pdf
– jedna fotografija
– putovnica koja vrijedi barem tri mjeseca duže od isteka vize (viza ima trajanje od četiri mjeseca i po njenom isteku morate je, direktno u Italiji, zamijeniti boravišnom dozvolom „Permesso di soggiorno“ )
– dokaz da posjedujete sredstva za život u Italiji (morate imati barem 350,57 eura za svaki mjesec školske godine, tj. oko 4 000 eura godišnje). Kao dokaz da posjedujete ova sredstva možete, na primjer, pokazati izvod iz vašeg bankovnog računa ili bankovnu garanciju.
– dokaz da imate adekvatan smještaj u Italiji (ugovor o zakupu sobe ili stana, „Dichiarazione d’ospitalità“).Ovaj tip vize je besplatan.

Više informacija na: www.esteri.it/visti/home.asp

Permesso di soggiorno- Stranci koji žele provesti u Italiji više od tri mjeseca, trebaju permesso di soggiorno (dozvola boravka). Od trenutka ulaska u Italiju imate rok od osam dana da napravite zahtjev, osim u slučaju kada imate neku od vizu za boravak u ovoj zemlji. Bilo bi poželjno da dva mjeseca prije isteka vize, napravite zahtjev za izdavanje dozvole boravka. To je dokument koji legalno omogućava boravak u Italiji i traži se iz nekoliko razloga: studiranje, posao, itd.

Dodatne informacije možete naći na ovom linku: www.poliziadistato.it/articolo

Dichiarazione d’ospitalità je formular kojim vlasnik stana kod koga ćete boraviti za vrijeme vašeg studiranja potvrđuje i garantira da će vam omogućiti boravak i smještaj.

Više informacija možete naći ovdje: www.esteri.it/visti/pdf/invito_t.pdf

Stipendije za studiranje u Italiji

Studiranje u Italiji može biti prilično skupo i zato bi trebali uzeti u obzir i stipendije za koje možete konkurirati. a koje talijanska vlada preko regionalnih institucija stavlja na raspolaganje.

Pravo na ove stipendije imaju svi studenti upisani na talijanska državna sveučilišta, koji zadovoljavaju ekonomske uvjete i imaju dovoljan broj položenih ispita. Najvažnije je da znate da se ove stipendije dodjeljuju preko Azienda per il diritto allo studio,  koja se nalazi u gradu u kojem je i sjedište vašeg sveučilišta.

Obavezno obratite pažnju na rokove za prijave koji uglavnom ističu krajem kolovoza.

Ako se prvi put upisujete na fakultet u Italiji, tek ćete krajem kolovoza dobiti pozivno pismo od fakulteta, i potom u rujnu polagati testove za upis.

To znači da zahtjev za stipendiju podnosite prije nego što ste zaista upisani!

U prvoj fazi morate popuniti elektronske formulare, a po dolasku u Italiju predajete na uvid originalne dokumente (prevedeni i ovjereni od strane naših institucija). Vaša ekonomska situacija će biti razmatrana na osnovu ISEE (Indicatore della Situazione Economica Equivalente) – što u osnovi predstavlja indikator kojim se uspoređuju vaša primanja sa primanjima onih koji dolaze iz drugih sredina.

Ukoliko budete primljeni na fakultet, imate određeni rok u kojem morate  dostaviti institutu potvrdu o upisu i uplatnicu o plaćenoj pristojbi. Ako ne platite pristojbe. na vrijeme možete IZGUBITI stipendiju!

(educentar.net)