Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

U subotu, 16.12.2017. u prijedorskom Omladinskom savjetu, po odluci stručnog žirija, izabran je najbolji projektni prijedlog ovogodišnje Škole liderstva. Nakon prezentacija projektnih prijedloga, na prethodnim radionicama, od strane V generacije mladih lidera, projektni prijedlog „Upoznaj sebe-upoznaj druga“, najbolji je okviru druge komponente programa.

Peta generacija mladih lidera, vrijedno je radila tokom prethodne komponente u pisanju društveno odgovornih projektnih prijedloga. Nakon održanih planiranih radionica koje se tiču projketnog menadžmenta, gdje je mladim liderima, na temu upravljanja projektnim ciklusom u skladu sa metodologijom pisanja i standardizovanog upravljanja omladinskim projektima, znanje prenosila istaknuti sručnjak u ovoj oblasti, Prijedorčanka Dragana Radanović, te i nakon dodatnih konsultativnih radionica, Peta generacija mladih lidera, dokazala je da je na zavidnom nivou savladala tehnike u ovoj oblasti. Kao rezultat toga je deset društveno odgovornih projektnih prijedloga.

Stručni žiri kojeg su činili trener i predstavnik Fondacije „Zajednički put“, imali su zaista težak zadatak. U teškoj konkurenciji u projektnim prijedlozima, jednoglasnom odlukom žirija, kao najbolji projekat u ovoj generaciji mladih lidera, proglašen je prijedlog lidera Milene Mrđe i Mladena Konjevića „Upoznaj sebe-upoznaj druga“.

Cilj ovog projekta je da se putem društveno-kreativnih radionica riješavaju problemi međunacionalne i vjerske netolerancije kroz podizanje svijesti o jednakosti, što po riječima Milene Mrđe, i dalje jeste jedan od većih problema među omladinom, pogotovo u ruralnijim područjima.

Pobjednički projektni prijedlog, imaće i podršku prijedorske Fondacije “Zajednički put” u pronalaženju donatora za samu realizaciju projekta. Pobjednički tim, osvojio je i poklon bon u vrijednosti od 50 KM.

Na drugom mjestu našao se projektni prijedlog “ZOO VRT”, kojeg su pripremali  mladi lideri Ivana Ećim, Jana Vuković i Haris Ikanović.Projekat „ZOO VRT“ bi se realizovao u Donjoj Ljubiji, u sklopu Dnevnog centra “Šljokice”. Potreba za sam projekat se javila zbog želje za novim vidom učenja kroz razonodu. Pored postojećih radionica ,ovo troje mladih lidera smatra da nešto ovakvog karaktera može da dodatno oživi i učini Dnevni centar interesantijim i unikatnijim.

Treće mjesto su podijelili projekti „Kreativne radionice za Udruženje penzionera“ Dušice Šarac i Sandre Bojanić i projektni prijedlog  „S trubama kroz tradiciju“, mladih Novljana Svetozara Makivića i Marka Prošića.

Mlade liderke Sandra Bojanić i Dušica Šarac, svojim projektnim prijedlogom "Kreativne radionice dekupaža u Udruženju penzionera grada Prijedora", polamalo zaboravljenoj populaciji-starijim licima, žele ponuditi nešto novo. Organizovanjem radionica ukrašavanja predmeta od drveta i stakla dekupaž tehnikom u prijedorskom Udruženju penzionera, ima za cilj kreativno obogaćivanja slobodnog vremena ovog dijela populacije grada na Sani.

Novljani Svetozar Makivić i Marko Prošić, u saradnji sa Kulturno-obrazovnim centrom u Novom Gradu osnovali bi trubačku sekciju sa ciljem očuvanja kulture i tradicije. Sekciju bi pohađala deca, s ciljem muzičke edukacije.

Ništa manje kvalitetni nisu ni ostali projektni prijedlozi. Lana Zečević i Branka Savić projektnim prijedlogom imaju cilj u 2018. godini otvoriti ”Ljetnu školu sporta za djecu”, koja bi se bavila košarkom ili odbojkom.

Sara Stojaković i Sunčica Karlica svojim projektnim prijedlogom “Inovativne jezičke radionice” , žele učenje stranih jezika podići na još veći nivo, dok projektni prijedlog Prijedorčanke Nikoline Dragojević „Kursevi prve pomoći učenicima trećih razreda srednjih škola“, ima za cilj upoznavanje učenika o tipovima nezgoda njihovoj prevenciji i adekvatnom reagovanju istih,kao i spriječavanju nastanka trajnih posljedica i njihovo lakše liječenje i oporavak.

"Prevencija i tretman govorno jezičkih poteškoća u ranom uzrastu", naziv je projektnog prijedloga mlade liderice Mirjane Kokanović. Ovim projektom bi se trebalo da podstakne i poboljša govor kod djece kojima je on u zaostatku ili imaju poteškoće poput mucanja i tepanja.Novljanin Marko Bašić, svojim projektim prijedlogom, kroz novonastalo udruženje samohranih roditelja, želi na veći nivo podići socijalizaciju djece samohranih roditelja. Realizacijom ovog projekta, Novi Grad bi dobio prvo ovakvo udruženje. 

Naziv projektnog prijedloga Novljanke Jelene Dalmacije je “EkoKvisko“. Cilj je da se ovim projektom pokrenu osnovci, kako bi učestvovali u čišćenju Novog Grada, te da im se svijest o očuvanju okoline podigne na veći nivo.

Svih deset društveno-odgovornih projektnih prijedloga, takođe će imati podršku pri pronalasku donatora za realizaciju istih. Plan je da se sa svim prijedlozima konkuriše na javne pozive grada Prijedora i opštine Novi Grad u narednoj godini.

Peta generacija mladih lidera realizuje se uz pokroviteljstvo predsjednice Fondacije „Zajednički put“ Semire Hoffmann, Ministarstva porodice omladine i sporta Republike Srpske, grada Prijedor i opštine Novi Grad.