Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

U utorak, 25.09.2018.  u konferencijskoj sali Hotela Prijedor, održana je Konferencija najboljih praksi pri zapošljavanju lica s invaliditetom. Navedena konferencija, zadnja je aktivnost projekta „Inkluzivno preduzetništvo“.

Cilj ove konferencije je da učesnicima ponudi primjere najboljih praksi u zapošljavanju lica sa invaliditetom koje su realizovane kroz vladin ili nevladin sektor. 

Učesnici konferencije bili su predstavnici svih nivoa vlasti odgovornih za lica sa invaliditetom, predstavnici nevladinih organizacija aktivnih u oblasti njihovog zapošljavanja, privrednici koji zapošljavaju ovu kategoriju, kao i samozaposleni iz ove populacije. Tokom same konferencije, vođena je i diskusija među samim učesnicima- gostima, gdje su doneseni i sami zaključci navedene konferencije.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je i otvorio samu konferenciju, izrazio je nadu da će grad i ubuduće biti odličan partner licima sa invaliditetom. 

"Mislim da naš grad zasluženo nosi priznanje grad inkluzije", rekao je Miljuš. 

Vesna Berić iz Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama "Neven", rekla je da su se stvari na polju zapošljavanja lica sa invaliditetom znatno poravile u poljednjih nekoliko godina, iako prostora za unapređenje uvijek ima. 

"Veoma je značajno što je troje naših članova dobilo poslove u društvenim firmama. Ima još mnogo njih koji su sposobni da rade, ali predrasude su jedine koje ih sputavaju u nalaženju zaposlenja", rekla je Berićeva. 

Direktor Centra "Sunce" Slađana Radaković istakla je da ova ustanova 60 odsto svog nastavnog plana i programa bazira na praksi, a uspostavljena je i dobra sradnja sa pojedinim privrednicima koji primaju njihove učenike na praktičan rad. 

"Imamo pozitivne primjere, gdje su učenici nastavili da rade u preduzećima u kojima su obavljali praksu. Mi i dalje pratimo tu djecu i drago nam je vidjeti da oni rade", naglasila je Radakovićeva čije udruženje ima dobru saradnju sa Fondacijom "Zajednički put". 

Projekat "Inkluzivno preduzetništvo" realizuje prijedorska Fondacija "Zajednički put" posredstvom "Karitasa" BiH.  Projekat je podržalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, grad Prijedor i predsjednica Fondacije "Zajednički put" Semira Hoffmann.