Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Caritas Bosne i Hercegovine organizovao  je, u okviru projekta SOCIETIES, u Sarajevu 19. i 20. marta 2018. godine, seminar  na temu „ Evaluacija i analiza uticaja inicijativa socijalne uključenosti“. Cilj seminara je bio unaprijediti znanje i vještine nevladinih organizacija za evaluaciju i analizu uticaja inicijativa socijalne uključenosti za osobe s invaliditetom i osobe s mentalnim poteškoćama. Tokom sminara, učesnici su bili u prilici steći znanje  o primjeni metoda mjerenja i evaluacije pozitivnih i negativnih, kao i dugoročnih i kratkoročnih učinaka socijalnih inicijativa.

Na seminaru je učestvovalo 18 predstavnika 13 različitih nevladinih udruženja koje djeluju na području zaštite prava i poboljšanja položaja osoba s invaliditetom i osoba s mentalnim poteškoćama u 8 različitih lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.

Među učesnicima je bila i Dragana Kosanović, koordinatroka projekta „Inkluzivno preduzetništvo“, kojeg realizuje Fondacija „Zajednički put“.

Ovom prilikom voditelji seminara dr. med.  Germana Agnetti i dr. med. Angelo Barbato, u ime udruženja Psicologi per i Popoli nel Mondo iz Italije, predstavili su proces evaluacije, njezin ciklus, stepene, te različite metode evaluacije kao i načine dizajniranja i planiranja procesa evaluacije, kao i instrumente za procjenu terapijskog i rehabilitacijskog plana. Učesnicima je prikazan cjelokupni evaluacijski ciklus od procjene potreba i postavljanja ciljeva, preko osnovne procjene i odabira pokazatelja do planiranja i realizacije intervencije te konačne procjene postignutih rezultata.

Tokom seminara predstavnici udruženja su imali priliku izraditi cjelokupni evaluacijski plan za projekt osnaživanja osobna s posebnim potrebama i njihovo uključivanje u lokalnu zajednicu te individualni terapijsko rehabilitacijski plan za konkretnu osobu.

Naredni seminar predstavlja posljednji u nizu predvođen voditeljima iz Italije, dok će naredne sesije biti organizovane koncem 2018. godine, te će biti predvođene lokalno angažovanim voditeljima.

Projekt SOCIETIES ima za cilj pomoći udruženjima civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, odnosno doprinijeti socijalnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju kroz primjenu standarda EU u jugoistočnoj Evropi. Projekt se provodi u 5 zemalja jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija, uz podršku stručnjaka iz Italije i Bugarske, a u realizaciji projekta je, uz Caritas Bosne i Hercegovine, uključeno 16 partnerskih organizacija.

U Bosni i Hercegovini projekt se provodi u saradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“, uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS te Centra za mentalno zdravlje Vitez. Predviđeno trajanje projekta je do konca 2019. godine, a projekt je finansiran sredstvima Evropske Unije, u okviru programa Podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva.