Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

U utorak, 12. decembra 2017. godine, u prostorijama prijedorske Zaštitne radionice, u okviru projekta „Inkluzivno preduzetništvo“, održana je prva radionica usavršavanja praktičnih vještina trenera s ciljem unaprijeđenja kvaliteta u izradi nakita. Treneri će stečeno znanje prenositi mladima s invaliditetom, i to učenicima prijedorske Javne ustanove „Centar Sunce“ i korisnicima prijedorskog Udruženja roditelja djece s posebnim „Neven“, koji su dugogodišnji korisnici Zaštitne radionice Fondacije “Zajednički put” i strateški partneri u realizaciji projekta „Inkluzivno preduzetništvo“ .

Savremene metode izrade nakita i korisne savjete za postizanje izvrsnosti u kreiranju i izradi nakita, našim trenerima mladih s invaliditetom prenosila je Banjalučanka Blanka Vukelić (Luciano Jewelry), koja se dugi niz godina, veoma uspješno bavi izradom unikatnog nakita. Zahvaljujući impozantnom iskustvu i portfoliju unikatnih radova, ova uspješna Banjalučanka odabrana je putem Javnog poziva za odabir trenera za realizaciju radionica u okviru projekta „Inkluzivno preduzetništvo“.

„Fascinirana sam samim projektom, što je bilo dovoljno da se i sama prijavim na Konkurs. Trudiću se da svoje znanje i iskustvo prenesem koleginicama, a sve u cilju, kako bi ga one mogle prenijeti mladima s invaliditetom - krajnjim korisnicima ovog projekta. Smatram da će sami korisnici, odnosno osobe s invaliditetom imati značajne koristi od radionica koje će se realizovati u narednom periodu. Danas smo prošli prvi trening, gdje sam koleginicama prenijela svoje znanje i upoznala ih sa nekim finesama koje su sastavni dio savremene izrade unikatnog nakita. Svako vrijeme nosi svoje, pa i ovo, i iz dana u dan se trendovi mijenjaju. Uz praćenje trendova, zavisi i naš rad, a i napredak. Dakle, danas smo prešli neke osnove a i otkrila sam pokoju tajnu trenerima, kako bi i oni to koristili na svojim radionicama“.

Projektom „Inkluzivno preduzetništvo“, 120 učenika Centra „Sunce“ i 35 korisnika Udruženja „Neven“ , između ostalog, imaće priliku unaprijediti sopstvene vještine izrade nakita. Kako bi njihove rukotvorine bile što kvalitetnije, potrudiće se treneri Mirjana Simić i Dušanka Vranješ, koje kroz ove radionice izvrsnosti za trenere, prolaze dodatnu obuku u izradi nakita.

Dušanka Vranješ, već osam godina volontira u Udruženju „Neven“. Majka je slabovidnog djeteta, koje je takođe korisnik Dnevnog centra ovog udruženja. Dušanka nije zaposlena. Nažalost, posao je morala napustiti zbog dodatnog roditeljskog angažmana. Tkanje, izrada predmeta dekupaž tehnikom, pa i nakita nisu joj strani. Mišljenja je da od viška znanja glava ne boli, pogotovo onog kvalitetnog, kojeg joj i nedostaje. Uloga trenera u sklopu ovog projekta joj mnogo znači.

„Drago mi je što imam priliku proći i ovu dodatnu obuku. Imaću priliku usavršiti svoje znanje, a takođe, meni je pripala čast da ovdje usvojeno prenesem i našoj djeci. Mi njih zovemo djeca, jer, zaista jesu cijeli život djeca-ona vječita, te im ovakve radionice zaista mnogo znače, kako bi se i sami osjećali korisni. Ozbiljnost ovog projekta je i ta, što će i sami kroz naredne radionice mati priliku i zaraditi. I sami se najbolje snalaze u izradi nakita, naše je da ih danas-sutra samo usmjerimo dodatno, i da im pomognemo da dođu do tog finalnog veoma kvalitetnog, konkurentnog proizvoda“.

Na današnjem treningu, prisustvovala je i Mirjana Simić. Mirjana je master defektolog, i već četiri godine je zaposlena u Javnoj ustanovi „Centar Sunce“. Od ove školske godine, Mirjana je ušla u program radnog osposobljavanja djece koja pohađaju četvrti nivo ove obrazovne ustanove. Po njenom mišljenju, ovaj je projekat idealna prilika, da učenici uz ovakav vid prakse dostignu nezavisnost i jednakost u okruženju i lokalnoj zajednici.

„Ovo je zaista značajno za naše korisnike, jer time poboljšavamo manipulativnu spretnost, perceptivne sposobnosti, pažnju i kordinaciju pokreta, što izrada nakita izaziva kod svih nas. Posebno je značajno za našu djecu, koji će imati priliku i ponuditi nešto kreativno i konkurentno na tržištu. Imaće priliku i sami pratiti trend i njihovi proizvodi će biti konkurentni i samnim tim primamljiviji potencijalnim kupcima. Potrudiću se da usvojim ono najbitnije, kako bih isto to prenijela i našim učenicima“.

Koordinatorka projekta „Inkluzivno preduzetništvo“ Dragana Kosanović, ističe da je ovo samo jedan od planiranih treninga za trenere koji će u narednom periodu držati radionice izrade nakita. Osim kvalitetnih trenera, korisnicima ovog projekta biće obezbijeđeni prostor i materijali za izradu.

„Nakon izrade rukotvorina, svi proizvodi biće prodavani kroz našu Zaštitnu radionicu i na taj način korisnici projekta ostvarivaće vlastite prihode od prodaje datih proizvoda. I sama osjećam zadovoljstvo što sam dio ove priče. Srećna sam što će rad ovih mladih ljudi na ovaj način biti primjećen, jer im je to zaista potrebno“.

Za učešće u projektu „Inkluzivno preduzetništvo“, i dalje se mogu prijaviti pojedinci s invaliditetom. U prostorijama prijedorske Zaštitne radionice, za njih će takođe biti organizovana obuka za izradu nakita. Detaljnije informacije svi zainteresovani mogu pronaći ovdje.

Projekat „Inkluzivno preduzetništvo“ koji realizuje prijedorska Fondacija „Zajednički put“, podsredstvom Caritasa BiH, u okviru projekta „SOCIETIES“, finansira Evropska unija. Ovaj projekat podržan je i od strane Ministarstva porodice, omladine i sporta RS i predsjednice Fondacije „Zajednički put“ Semire Hoffmann.