Informatička Akademija
Sve o informatičkoj Akademiji
Pročitaj više
O Fondaciji
Sve o Fondaciji "Zajednički put" iz Prijedora
Pročitaj više
Škola stranih jezika
Sve o Školi stranih jezika
Pročitaj više
Zaštitna radionica
Sve o Zaštitnoj radionici Prijedor
Pročitaj više
Semira Hoffmann
Semira Hoffmann - Osnivač i donator Fondacije
Pročitaj više
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Informatička Akademija
  • O Fondaciji
  • Škola stranih jezika
  • Zaštitna radionica
  • Semira Hoffmann

Caritas Bosne i Hercegovine organizovao  je, u okviru projekta SOCIETIES, u Sarajevu 16. i 17. novembra 2017. godine, seminar na temu „Upravljanje inicijativama socijalne uključenosti“. Na seminaru su prisustvovali i predstavnici Fondacije „Zajednički put“.

Cilj seminara je bio unaprijediti znanje i vještine nevladine organizacije za uspostavljanje programa socijalne uključenosti za osobe s invaliditetom i osobe s mentalnim poteškoćama. Tokom seminara učesnicii su bili u prilici steći znanje o dobro uspostavljenim međunarodnim modelima socijalne uključenosti te naučiti prepoznati i upravljati socijalnim i organizacijskim preprekama za socijalno uključivanje ranjivih kategorija.

Na seminaru je učestvovalo 20-ak predstavnika 20 različitih nevladinih organizacija koje djeluju na području zaštite prava i poboljšanja položaja osoba s invaliditetom i osoba s mentalnim poteškoćama u Bosni i Hercegovini.

Među učesnicima treninga je bila i koordinator projekta „Inkluzivno preduzetništvo“ Dragana Kosanović. Inkluzivno preduzetništvo, takođe je jedan od projekata, kojeg realizuje Fondacija „Zajednički put“, posredstvom Caritasa BiH, uz finansiranje Evropske unije.

Ovom prilikom voditelji seminara, dr. sc. Filippo Rapisarda i dr. sc .Martine Vallarino, u ime udruženja Psicologi per i Popoli nel Mondo iz Italije, predstavili su značenje i različite modele socijalne uključenosti, kao i načine dizajniranja socijalno uključivih usluga i programa, te podijelili svoje iskustvo o vrstama i načinima upravljanja socijalno uključivim inicijativama u Italiji.

Tokom seminara predstavnici udruženja su imali priliku predstaviti jedan projekt/inicijativu socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i/ili osoba s mentalnim poteškoćama, na osnovu kojih su potom rađeni prijedlozi i strategije za daljnje upravljanje i unaprjeđenje ovih projekata i inicijativa.

Projekt SOCIETIES ima za cilj pomoći udruženjima i organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, odnosno doprinijeti socijalnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju kroz primjenu standarda EU u jugoistočnoj Europi. Projekt se provodi u 5 zemalja jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija, uz podršku stručnjaka iz Italije i Bugarske, a u realizaciji projekta je, uz Caritas Bosne i Hercegovine, uključeno 16 partnerskih organizacija.

U Bosni i Hercegovini projekt SOCIETIES se provodi podsredstvom Caritasa BiH,  u saradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“, uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS te Centra za mentalno zdravlje Vitez. Predviđeno trajanje projekta je do kraja 2019. godine, a projekt je financiran sredstvima Europske Unije, u okviru programa Podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva. Jedan od projekata „Inkluzivno preduzetništvo“, sprovodi i Fondacija „Zajednički put“.